Tűzoltóság.info

TŰZOLTÓSÁG.info

Tűzvédelmi és munkavédelmi szaküzlet

Menü

Január 23-án tűz keletkezett Budapest IX. kerületében, a Ráday utca 28. szám alatt működő református kollégiumban. 

A fővárosi tűzoltókat este fél kilenc után riasztották a Markusovszky tér és a Ráday utca között lévő épületegyütteséhez. Ekkora a tűz már a kollégiumi szárny második és harmadik emeleti ablakain is kitört. 

A tűzoltás vezetője azonnal megemelte a riasztási fokozatot – összesen száz tűzoltó harminc gépjárművel vonult a helyszínre. Több mint két óra megfeszített munkával, tizenkét vízsugárral és három vízágyúval oltották el a lángokat.A Magyarországi Református Egyház tájékoztatása szerint a Kollégiumban 130 diák lakott, akik többségében a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán tanulnak. Nem mindenki tartózkodott az épületben, mert többen hazautaztak a vizsgaidőszak alatt. Összesen 80 embernek kellett elhagynia az épületet, akik melegedőbuszban várták meg az oltás befejezését. 
A diákok ideiglenes elhelyezésében segített a IX. kerületi önkormányzat és az evangélikus egyház is. 


A tűzoltásvezető egy külön kutató-mentő egységet jelölt ki – az ő feladatuk az épület átvizsgálása és a lehetséges sérültek felkutatása volt.
Az átvizsgálás során egy megégett holttestet találtak a tűzoltók a harmadik emeleten, egy lépcsőfordulóban.


Négygyerekes családapa halt meg a tűzben

A tűzeset során Farkas Zoltán, 46 éves veszprémi férfi életét vesztette. Ő nem a kollégium lakója volt, hanem egy vendégszobában volt elszállásolva. Doktori tanulmányokat folytatott az ELTE Pszichológiai Karán, így a hétből egy-egy napot a Ráday utcában szállt meg. Négy gyermeket hagyott hátra.

A Magyarországi Református Egyház minden lelki és anyagi segítséget megad a gyászoló családnak, támogatásukra a következő számlaszámot különítették el:


Magyarországi Református Egyház
11100104-19024048-40000004
A közlemény rovatba, kérjük, írják be: „tűz”
Kérjük, aki szeretné támogatni az árván maradt gyerekeket, az a fenti bankszámla számra küldje el adományát.


Már a tűzoltás közben megkezdődött a tűzvizsgálati eljárás, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakértők bevonásával vizsgálja a tűz keletkezési okait.


A kollégium használhatatlanná vált, a vizsgaidőszakot felfüggesztették.

Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke közölte, miután délelőtt az utolsó tűzfészkeket is eloltották, egyértelművé vált, hogy az épület hátsó, kollégiumi része, amely a Markusovszky tér felé esik, használhatatlanná vált, a második és a harmadik szint teljesen kiégett, az oltás pedig a többi szintet is súlyosan károsította.

A hittudományi karon a vizsgaidőszakot felfüggesztették, és azoknak, akik még nem végeztek a vizsgáikkal, egyéni tanrendet biztosítanak.


A Ráday utca 28. szám alatt található a Dunamelléki Református Egyházkerület levéltára, a Ráday Könyvtár, a Török Pál Kari Könyvtár és a Bibliamúzeum is. Ezek nem sérültek meg, de a levéltár anyaga veszélyben van a vízszivárgás miatt. 
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök délelőtt megerősítette azt a kormányzati szándékot, hogy a kollégium újjáépítéshez szükséges összes anyagi forrást rendelkezésre bocsátják.


Bogárdi Szabó István püspök köszönetet mondott a tűzoltóknak, a katasztrófavédelem munkatársainak, a rendőröknek, a IX. kerületi polgármesternek és önkormányzati dolgozóknak, a tüzet észlelő és társaik menekülését segítő diákoknak, valamint a kormánynak, amely felajánlotta segítségét az újjáépítésben.


Szándékos gyújtogatás okozta a tüzet

A rendőrök három budapesti fiatalt gyanúsítottként hallgattak ki az ügyben halált okozó közveszélyokozás miatt. Egyikük 16, a másik kettő 15 éves. Ténybeli beismerő vallomást tettek, tettüket megbánták, szabadlábon védekeznek.

A kamaszok büntetésének várható tartama nem indokolja a letartóztatást, ezért védekezhetnek szabadlábon - magyarázta Borbély Zoltán jogász.


„A három fiatal január 23-án egyikük otthonában találta ki, hogy valamit fel kellene gyújtani. Kétszáz forintból körömlakklemosót vettek, majd a Markusovszky térre mentek, hogy ott egy kukát vagy valami mást felgyújtsanak. A kollégium falának volt támasztva egy szivacs, azt az egyikük lelocsolta a körömlakklemosóval, másikuk pedig meggyújtotta. Ezt követően sietve távoztak a helyszínről.” - mondta el Terdik Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya a február elsejei sajtótájékoztatón.

A falhoz támasztott szivacs mögött egy használaton kívüli ajtó volt, és a mögötte lévő berendezési tárgyak is begyulladtak. Az ajtó egy lépcsőházba nyílt, amelynek tetején nyitva volt az ablak, így mintegy kéményhatással tudott a tűz terjedni. Ez volt az oka, hogy a tűzoltókat a kiérkezésükkor már komoly tűz fogadta.A fiatalokat csütörtökön fogták el a rendőrök, a tettüket „egyfajta heccnek” tekintették, motivációjuk ebből fakadt.


A miniszterelnök szerint a tűzoltók helyt álltak

„Lehet, hogy az egészet el kell bontani, lesz egy nagy udvarunk, és lehet, hogy kell egy ennyi férőhelyes új kollégium valahol itt a környéken" - mondta Orbán Viktor, amikor ellátogatott a leégett kollégiumba.

A miniszterelnök Facebook oldalára feltöltött videó akkor készült, amikor még azt találgatták, elektromos meghibásodás okozta-e a tüzet. A felvételen Orbán Viktor kijelenti, hogy „a tűzoltóink helytálltak.”Forrás: BM OKF / MTI / Rendőrség / Parókia.hu / Orbán Viktor FB
Fotók: Mihádák Zoltán / MTI

Fotók:

media
media


Oszd meg ezt a cikket:
Legfrissebb:
2019 / 09 / 01
A folyón is átgázol a franciák lánctalpas szörnye
A lánctalpas kétéltű 16 ember szállítására, kimenekítésére alkalmas akár a homokos talajon, akár vízzel elöntött területen.
Tovább
2019 / 08 / 29
Két lakóház égett a Pest megyei Csömörön
A tűz átterjedt a szomszédos házra, így mindkét épület tetőszerkezete és két közeli melléképület is teljes terjedelmében égett.
Tovább
2019 / 08 / 14
Lángba borult egy XVIII. kerületi ikerház tetőszerkezete
A házban lakók még időben el tudták hagyni lángba borult otthonukat. 
Tovább
2019 / 08 / 14
Nem gondolnánk rá, pedig a vízipipa is bajt okozhat
Nemrégiben azért riasztották a fővárosi tűzoltókat, mert egy hatfős társaság vízipipázott, de a szobában elfogyott a levegő.
Tovább