Tűzoltóság.info

TŰZOLTÓSÁG.info

Tűzvédelmi és munkavédelmi szaküzlet

Menü

Május 21-én késő délután kigyulladt, majd teljes terjedelmében égett Békéscsabán, a Gőzmalom téren álló István Gőzmalom épülete.

A hat emeletes ipari műemlék malomban egy  ideje már nem folyt termelés, 2005 óta üresen áll. 2009-ben állagmegóvási céllal felújították az épület homlokzati részeit és a tetőt.


Az elsődleges információk szerint a tűz több gépjárművet is megrongált.

Személyi sérülésről egyelőre nem érkezett jelentés. 


A helyszínre a legmagasabb, V-ös kiemelt fokozatban a békéscsabai, a gyulai, a mezőberényi, a mezőkovácsházi, a szarvasi, a szeghalmi és az orosházi hivatásos tűzoltókat riasztották. A tűz oltása két magasból mentő szer bevetésével zajlik.

Az egységek a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltják a lángokat.

A katasztrófavédelmi mobil labor egészségre káros gázkoncentrációt nem mért. Az oltás idejére a rendőrség lezárta a környéket, a forgalmat elterelik.Egy járókelő vette észre a tüzet

A malomépület jellegéből adódóan nagyon nehéz dolguk van a tűzoltóknak, hiszen a többszáz éves, megközelíthetetlen fa födémek tüze szinte megállíthatatlan, ezt jól táplálja a megfelelő szellőzés is. Egy ilyen épületből hiányoznak a tűz terjedését lassító építészeti megoldások, tűzgátló berendezések.

Az már most biztosra vehető, hogy a tűz következtében az épület jelentősen meg fog gyengülni és az oltás szinte biztosan elhúzódik másnapra is.

Az MTI információi szerint a tűzesetet néhány perccel 17 óra után észlelte egy járókelő.


Továbbterjedt a tűz

Este fél 7-re összeomlott a tetőszerkezet és az épület mind a hat szintjének födémszerkezete is beszakadt. 

Több mint 60 tűzoltó összesen 10 vízsugárral dolgozik a tűz körülhatárolásán, azonban a szél és az óriási hőterhelés következtében este 7 óra után a tűz átterjedt az égő malom melletti lisztraktár épületére is.

Elővigyázatosságból elzárkózást rendeltek el a közeli városi kórházban, ami azt jelenti, hogy be kellett zárni a nyílászárókat és a betegek nem hagyhatták el a kórház épületét.


Egyszer már kigyulladt

Az 1853-ban épített békéscsabai malom Magyarország második legnagyobb gőzmalma volt. 1915-ben egy lisztrobbanás következtében kigyulladt, és súlyos károkat szenvedett. Újjáépítésekor ötemeletes lisztraktárral és gabonasilóval bővült a malom.

Egy működő malomban általában a gépek súrlódása miatt robbanásszerűen belobbanó lisztpor okoz tüzet, ezért annak idején minden malom állandó tűzrendészeti felügyelet alá került.

Jelen esetben nem az üzemszerű működés miatt keletkezhetett a tűz.


Eloltották a tüzet

Kedden késő estére a lángokat az épület két oldala felől megfékezték a tűzoltók és az utómunkálatokat végzik. Visszahűtik az épületet és megakadályozzák, hogy a romok újra lángra kapjanak.

A kórházban feloldották a korábban elrendelt elzárkóztatást.

A tűz okának kiderítésére tűzvizsgálati eljárás indult.


Forrás: MTI / BM OKF / behir.hu / funiq.hu
Fotók: Lehoczky Péter (MTI)


⇩ Hirdetés ⇩

Fotók:

media
media
media
media
media
media
media


Oszd meg ezt a cikket:
Legfrissebb:
2020 / 09 / 11
Meghalt a fűnyírógépnek ütköző autó utasa
Fűnyírást végző munkagépnek ütközött egy házaspár az M7-es autópályán Polgárdi térségében.
Tovább
2020 / 09 / 07
Ennyi maradt a lezuhant hőlégballonból
Felszállás közben kigyulladt egy hőlégballon. Hárman ki tudtak ugrani, egy ember azonban életét vesztette a lezuhanó kosárban.
Tovább
2020 / 09 / 07
Videó: Kórházi ágyakat szállító kamion borult lángba
Kora reggel kigyulladt egy kórházi ágyakat szállító nyerges vontató Székesfehérváron.
Tovább
2020 / 04 / 01
Buszok égtek Kaposváron
Március 31-én délelőtt kigyulladt több, szétdarabolásra váró autóbusz Kaposváron, egy járműbontó telepen.
Tovább