Tűzoltóság.info

TŰZOLTÓSÁG.info

Tűzvédelmi és munkavédelmi szaküzlet

Menü

Kedd reggel kezdődött meg a Notre-Dame székesegyházban előző éjjel pusztító tűzvész okozta károk felmérése.


A tűz a felújítási munkálatokhoz felállított állványzaton keletkezett és onnan terjedt át a tetőre. A pontos okokat tűzvizsgálati eljárás fogja megállapítani, de a hatóságok egyelőre nem szándékos károkozás miatt nyomoznak.

Egy építésügyi szakember véleménye szerint a történelmi épületekben keletkezett tüzeket szinte kivétel nélkül a tűzvédelmi előírások megszegése okozza.


A Notre-Dame Franciaország és Párizs jelképe, a francia királyok és Napóleon császár házasságkötésének helyszíne is volt.

A 850 éves katedrálisban először a francia forradalom okozott helyrehozhatatlannak tűnő károkat. Most a tetőszerkezet és a XII. századból származó huszártorony semmisült meg, ami a francia gótikus építészet örökségének pótolhatatlan veszteség.

A leomló torony beszakította a födémet, de az oltár szerencsére megmenekült és a 7800 sípból álló orgona is épen maradt.


A XIII. századi rózsaablakok állapota még nem ismert, de félő, hogy a tűzvészben megolvadt az ólomüvegek.Az oltási munkálatok során egy tűzoltó súlyosan megsérült, de rajta kívül másnak nem esett baja a pusztító tűz miatt.

A Notre-Dame felbecsülhetetlen értékű kincseit, a töviskoszorút és számos más jelentős műalkotást biztonságba helyeztek a sekrestyében levő kincstárban.


A lángokat hajnali 2 órára fékezték meg a tűzoltók, a székesegyház szerkezetét végül sikerült megmenteni a teljes pusztulástól.A károk mértékét egyelőre nem lehet pontosan megmondani.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere a tűzeset után a katedrálisból kilépve annyit közölt:

„Kevésbé rossz, mint amitől tartottam.”


Több mint fél órás riportfilm a tűzről:


A magyarok is segítenek

Száznegyven éve Párizs segítséget nyújtott a nagy árvíz után Szeged újjáépítéséhez, most az európai szolidaritás jegyében Szeged segít Párizsnak: a szegedi önkormányzat tízezer eurót (mintegy hárommillió forintot) ajánl fel és adománygyűjtést is indít a tűz által súlyosan megrongált párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítésére.

Székesfehérvár önkormányzata, csatlakozva Szeged városához szintén 10 ezer eurót ajánlott fel.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége gyűjtést indított és együttérzését is kifejezte a katolikus közösséggel és a francia nemzettel. A szövetség a gyűjtéshez ezer eurót ajánl fel a magyar zsidóság nevében.


Forrás: Euronews / CLPRESSOszd meg ezt a cikket:
Legfrissebb:
2019 / 12 / 03
Harci kutya lógott az ablakból
A  tűzoltók magasból mentő szer segítségével mentették le onnan.
Tovább
2019 / 11 / 20
Újra kellett éleszteni egy balesetben megsérült kislányt
Két személyautó ütközött Csobánka és Pilisvörösvár között, a balesetben négyen sérültek meg, egyikük a roncsba szorult.
Tovább
2019 / 11 / 19
Tűz volt a Mikulásházban
Télapó dolgozószobájában csaptak fel a lángok, a Mikulásnak írt levelek is elégtek.
Tovább
2019 / 11 / 18
Belobbant a gáz a püspökladányi gázfogadó állomáson
Egy megsérült vezetékből kiömlő nagy mennyiségű gáz lobbant be és hatalmas lánggal égett.
Tovább