Tűzoltóság.info

TŰZOLTÓSÁG.info

Tűzvédelmi és munkavédelmi szaküzlet

Menü

Porrobbanás történt szerda reggel egy forgácslapgyártó üzem külső silójában Szombathelyen, a Zanati úton.

A beépített oltóberendezés működésbe lépett, a helyszínre érkező szombathelyi és sárvári tűzoltók több vízsugárral, magasból mentő gépjármű segítségével eloltották a tüzet és megkezdték a silóból a nagyjából 80 köbméternyi anyag leürítését.


Porrobbanás akkor történhet, ha a levegőben szálló por (jelen esetben a fa megmunkálása során óhatatlanul keletkező finom fűrészpor, csiszolatpor) a levegővel keveredve meggyullad és az intenzív hatású oxidáció láncreakcióba átlépve porrobbanást hozhat létre. Fontos, hogy a nagyobb felületük miatt porok tulajdonságai lényegesen különböznek azoktól a szilárd anyagoktól, amelyekből képződnek.

Csak a szálló por tud meggyulladni, a leülepedett por nem. Azonban az első robbanás lökéshulláma további pormennyiséget verhet fel, és így egy láncreakciót indítva a hirtelen légnyomás-emelkedés komoly károkat okozhat.


A porrobbanás hatása hasadó-nyíló felületek beépítésével csökkenthető. A videón megfigyelhető, ahogy a tűzoltók ezeken keresztül oltják a tüzet:A szombathelyi Falco üzemében már több alkalommal volt komolyabb tűz: éppen egy évvel ezelőtt egy használaton kívüli szállítószalag gyulladt ki, 2015 márciusában pedig 20 köbméter faforgács égett.

A Falco Zrt. nagy hagyományokkal rendelkező cég, 1939-ben egy kis fűrészüzemként indult, mára Közép-Kelet Európa egyik legjelentősebb bútor- és építőipari lemezgyártójává nőtte ki magát. Az üzem egyébként hatalmas méretű, a TMV légi felvételén ez jól látszik:

Forrás: MTI / 112 Press / faipar.hu


Oszd meg ezt a cikket:
Legfrissebb:
2019 / 08 / 14
Lángba borult egy XVIII. kerületi ikerház tetőszerkezete
A házban lakók még időben el tudták hagyni lángba borult otthonukat. 
Tovább
2019 / 08 / 14
Nem gondolnánk rá, pedig a vízipipa is bajt okozhat
Nemrégiben azért riasztották a fővárosi tűzoltókat, mert egy hatfős társaság vízipipázott, de a szobában elfogyott a levegő.
Tovább
2019 / 08 / 09
Speciális hordágyon mentették ki a Duna-parti kövekre esett férfit
A rakpartról a Duna-parti sziklás kövekre esett egy férfi augusztus 8-án este Budapesten, a Boráros térnél.
Tovább
2019 / 08 / 08
Kisbaba és édesapja halt meg a Szerencs közelében karambolozó autóban
Bosnyák rendszámú kamion ütközött össze egy lengyel személyautóval.
Tovább