Tűzoltóság.info

TŰZOLTÓSÁG.info

Tűzvédelmi és munkavédelmi szaküzlet

Navigation

Porrobbanás történt szerda reggel egy forgácslapgyártó üzem külső silójában Szombathelyen, a Zanati úton.

A beépített oltóberendezés működésbe lépett, a helyszínre érkező szombathelyi és sárvári tűzoltók több vízsugárral, magasból mentő gépjármű segítségével eloltották a tüzet és megkezdték a silóból a nagyjából 80 köbméternyi anyag leürítését.


Porrobbanás akkor történhet, ha a levegőben szálló por (jelen esetben a fa megmunkálása során óhatatlanul keletkező finom fűrészpor, csiszolatpor) a levegővel keveredve meggyullad és az intenzív hatású oxidáció láncreakcióba átlépve porrobbanást hozhat létre. Fontos, hogy a nagyobb felületük miatt porok tulajdonságai lényegesen különböznek azoktól a szilárd anyagoktól, amelyekből képződnek.

Csak a szálló por tud meggyulladni, a leülepedett por nem. Azonban az első robbanás lökéshulláma további pormennyiséget verhet fel, és így egy láncreakciót indítva a hirtelen légnyomás-emelkedés komoly károkat okozhat.


A porrobbanás hatása hasadó-nyíló felületek beépítésével csökkenthető. A videón megfigyelhető, ahogy a tűzoltók ezeken keresztül oltják a tüzet:A szombathelyi Falco üzemében már több alkalommal volt komolyabb tűz: éppen egy évvel ezelőtt egy használaton kívüli szállítószalag gyulladt ki, 2015 márciusában pedig 20 köbméter faforgács égett.

A Falco Zrt. nagy hagyományokkal rendelkező cég, 1939-ben egy kis fűrészüzemként indult, mára Közép-Kelet Európa egyik legjelentősebb bútor- és építőipari lemezgyártójává nőtte ki magát. Az üzem egyébként hatalmas méretű, a TMV légi felvételén ez jól látszik:

Forrás: MTI / 112 Press / faipar.hu


Oszd meg ezt a cikket:
Legfrissebb:
2019 / 05 / 21
Lángba borult a békéscsabai István Gőzmalom épülete
Teljes terjedelmében égett Békéscsabán, a Gőzmalom téren álló hat emelet magas István Gőzmalom. A tűz a szomszédos raktárépületre is átterjedt.
Tovább
2019 / 05 / 04
Három autó ütközött a Tenkes csárdánál
Hárman súlyosan, egy ember könnyebben sérült meg.
Tovább
2019 / 04 / 22
Kigyulladt húsvétkor egy cukrászda Leányfalun
A tűzesethez vonuló egyik tűzoltóautó balesetet szenvedett
Tovább
2019 / 04 / 18
Ők mentették meg a Notre-Dame-ot a teljes pusztulástól
Riportvideó a párizsi tűzoltókkal, akik vízágyúkat, tűzoltó robotot és drónt is bevetettek, hogy megvédjék a székesegyházat és felbecsülhetetlen értékű kincseit.
Tovább