Tűzoltóság.info

TŰZOLTÓSÁG.info

Tűzvédelmi és munkavédelmi szaküzlet

Menü
„A hang, amit évtizedekig hallani lehetett a New York-i utcákon, hamarosan a múlté lehet.” – véli az Euronews. 

A hírügynökség értesülése szerint a törvényhozók lecserélnék az európai fülnek élesnek és idegesítőnek ható szirénákat a New York-i tűzoltóság (FDNY) mentő- és tűzoltó gépjárműveiről. (Az USA-ban nincs egységes mentőszolgálat, a sürgősségi betegszállítást a tűzoltóság mentőautóival végzik, őket egészítik ki a kórházak és a karitatív szervezetek saját járművei.)

A terv szerint a londoni vagy párizsi mentőautók szirénáihoz hasonlóra fognak váltani, ilyen hallható a riportban is:


A helyi kórházak is kaptak panaszt a zajszennyezés miatt, ezért döntöttek úgy, hogy halkabb típusú szirénára váltanak az egész városban.


Hangosak a magyar mentők?

Magyarországon szabvány határozza meg, hogy minimum milyen hangerővel kell szólnia a szirénának és eszerint a jármű előtt legalább 103, oldalt legalább 98 decibelt kell mérni.

Tavaly foglalkozott vele a sajtó, hogy egyeseknek ez is túl hangos, pedig az osztrák és a német 110 decibeles előírásnál halkabban szól a megkülönböztető jelzés hangja.


Azt, hogy egy tűzoltó gépjármű szirénázik-e, azt nem az autó sofőrje dönti el. Ha a járműnek megkülönböztető jelzéseit használva kell kivonulnia egy helyszínre, akkor ez a villogó kék fény, a tompított fényszóró és a váltakozó hangú sziréna együttes használatát jelenti. A gépkocsivezetőnek elvileg a teljes vonulás során működtetnie kellene a szirénát, nem mérlegelheti, hogy éjjel ki- vagy bekapcsolja.

A megkülönböztető jelzés használatát a műveletirányítás rendeli el, a beérkező jelzés alapján ők adják ki a riasztást a kivonuló tűzoltóknak.


Fülsüketítő a légkürt

A valódi zajszennyezést New York-ban sem a sziréna okozza, hiszen ugyanezen gyártók termékei megtalálhatóak az európai, így a magyar járművekbe szerelve is.

Ami valóban őrült hangos, az az amerikai tűzoltóautók légkürtje. 

Közelről ez tényleg olyan, mintha egy mozdony dudálna rá az emberre.

Más kérdés, hogy New York-ban „nem sok becsülete” van a szirénának, mert az autósok szinte egyáltalán nem húzódnak félre (gyakran nincs is hova), a gyalogosok nagy része lazán kisétál a szirénázó tűzoltóautó elé még akkor is, ha ezt a borzalmas hajókürtöt nyomják neki, ahogy ebben a videó összeállításban is megfigyelhető:Ilyen egy vonulás Budapesten, belső nézetből:


A szirénázó autó vezetője részletesen kommentálja szóban vagy feliraton, hogy mit miért csinál.


Forrás: Euronews / THEMAJESTIRIUM1Oszd meg ezt a cikket:
Legfrissebb:
2019 / 09 / 01
A folyón is átgázol a franciák lánctalpas szörnye
A lánctalpas kétéltű 16 ember szállítására, kimenekítésére alkalmas akár a homokos talajon, akár vízzel elöntött területen.
Tovább
2019 / 08 / 29
Két lakóház égett a Pest megyei Csömörön
A tűz átterjedt a szomszédos házra, így mindkét épület tetőszerkezete és két közeli melléképület is teljes terjedelmében égett.
Tovább
2019 / 08 / 14
Lángba borult egy XVIII. kerületi ikerház tetőszerkezete
A házban lakók még időben el tudták hagyni lángba borult otthonukat. 
Tovább
2019 / 08 / 14
Nem gondolnánk rá, pedig a vízipipa is bajt okozhat
Nemrégiben azért riasztották a fővárosi tűzoltókat, mert egy hatfős társaság vízipipázott, de a szobában elfogyott a levegő.
Tovább