Tűzoltóság.info

TŰZOLTÓSÁG.info

Tűzvédelmi és munkavédelmi szaküzlet

Menü

A híres magyar Big Wind-hez képest inkább csak jópofa kis „szörnyecske” és valójában nem is francia, hanem svéd gyártmányú az a közel négy tonnás kétéltű jármű, amely Mont-Saint-Michel szigetén szolgál.


A normandiai part közelében fekvő sziget különlegessége, hogy a 78 méter magas gránitszikla és a rajta található bencés apátság apály idején száraz lábbal megközelíthető, dagálykor azonban víz veszi körül és így valódi szigetté válik. A hely a UNESCO Világörökség része, évente több mint 2 és fél millióan keresik fel.

2016-ban több mint 430 esetben kérték a helyi tűzoltók segítségét.


A szigetet védő tűzoltók 2016-ban helyezték üzembe a VCA1 (Véhicule Chenillé Amphibie = kétéltű szállítójármű) típusjelű lánctalpas kétéltűt. A gépet eredetileg a Hägglunds AB cég fejlesztette ki és gyártotta le a svéd hadsereg számára.

Két moduljában 5 + 11 ember szállítására, kimenekítésére alkalmas akár homokos talajon, akár vízzel elöntött területen.


A 6,8 méter hosszú, 2 méter széles jármű végsebessége 58 Km/h, vízben 3 Km/h.

5 hengeres, 2685 cm³-es motorja 120 kW (163 LE) teljesítményt ad le.A helyi tűzoltóság parancsnoka szerint a több mint 120 millió Ft értékben beszerzett kétéltű nem helyettesíti a szintén készenlétben tartott Dragon 50 típusú helikoptert.

Ezen kívül egy elektromos meghajtású személyautó is rendelkezésükre áll, amellyel elsősorban rosszullétekhez, elsősegély nyújtása céljából vonulnak a szigeten.


Forrás: Emergency Response Videos, BOS-fahrzeuge.info, francebleu.fr


Oszd meg ezt a cikket:
Legfrissebb:
2019 / 09 / 01
A folyón is átgázol a franciák lánctalpas szörnye
A lánctalpas kétéltű 16 ember szállítására, kimenekítésére alkalmas akár a homokos talajon, akár vízzel elöntött területen.
Tovább
2019 / 08 / 29
Két lakóház égett a Pest megyei Csömörön
A tűz átterjedt a szomszédos házra, így mindkét épület tetőszerkezete és két közeli melléképület is teljes terjedelmében égett.
Tovább
2019 / 08 / 14
Lángba borult egy XVIII. kerületi ikerház tetőszerkezete
A házban lakók még időben el tudták hagyni lángba borult otthonukat. 
Tovább
2019 / 08 / 14
Nem gondolnánk rá, pedig a vízipipa is bajt okozhat
Nemrégiben azért riasztották a fővárosi tűzoltókat, mert egy hatfős társaság vízipipázott, de a szobában elfogyott a levegő.
Tovább