Tűzoltóság.info

TŰZOLTÓSÁG.info

Tűzvédelmi és munkavédelmi szaküzlet

Menü

Tűz ütött ki április 15-én a párizsi Notre-Dame-ban, ahol felújítási munkák folytak.

A lángok felemésztették a székesegyház tetőszerkezetének nagy részét, a nyílvesszőnek nevezett torony összeomlott.


Egyelőre nem merült fel szándékosság gyanúja, a tűz nagy valószínűséggel a renoválási munkálatokhoz felállított állványzaton keletkezett és onnan terjedt át a tetőre.

A mentés során egy tűzoltó súlyosan megsérült.„Párizs alpolgármestere, Emmanuel Grégoire a BFMTV francia televíziónak azt mondta, a műalkotások megóvása a legfőbb cél, illetve az, hogy az embereket megóvják a részlegesen összeomló épület jelentette veszélyektől.” - írja a 444.hu


Videón a torony leomlása:


A tűz oltását az nehezíti, hogy a XIX. század végén újjáépített gótikus templom fa tetőszerkezete tűzoltó magasból mentő szerrel nehezen közelíthető meg. A főhajó belmagassága 48 méter, a torony 69 méterre magasodott. 

Ekkora kiterjedésű tetőszerkezet égésekor a tűzoltó erőknek idejük sincs felfejlődni, a bent rekedt nagy hő miatt tud a tűz hihetetlenül gyorsan terjedni a tetőhéjazat alatt.


A tűz miatt hatalmas tömeg gyűlt össze, a tűzoltók feladata őket megvédeni a leomló épületdaraboktól, valamint menteni a székesegyház műemlékeit. Erre a feladatra külön bevetési csoportokat hoztak létre. A Notre Dame szóvivője szerint a szent tárgyak nincsenek veszélyben.


A lángok megfékezésén összesen közel 400 tűzoltó dolgozik. 

A tető hatalmas füsttel ég, amit a szél Párizs déli része felé, az Eiffel-torony irányába fúj.


Helikopteres oltás?

Donald Trump önkéntes tűzoltó a twitteren helikopteres oltást javasolt, ennek azonban sajnos nagyon alacsony lenne a hatékonysága. A tető ép részei ugyanis elvezetnék a vizet (ennek ez a dolga), ha pedig több köbméter oltóvizet egyszerre dobnának a tető már bedőlt részeire, azzal a födém átszakadását kockáztatnák. Ennek az lenne az eredménye, hogy az égő tető bezuhanna az 5200 m² alapterületű épület belsejébe.


„A Notre-Dame katedrális a francia főváros egyik legfőbb idegenforgalmi nevezetessége, évente 13 millió látogatója van.
Emmanuel Macron elnök és Anne Hidalgo, Párizs polgármestere egyaránt szörnyűségesnek nevezte a világhírű épületben pusztító tüzet.” - olvasható a hirado.hu-n.


A tűz előtt elszállították a bronzszobrokat

A Notre-Dame huszártornyát díszítő 16 szobrot három nappal ezelőtt emelték le a helyükről, hogy elszállítsák restaurálni. A 12 apostolt és a négy evangélistát ábrázoló, egyenként 3 méter magas és mintegy 250 kilogramm súlyú bronzszobrok felújítása mintegy 800 ezer euróba kerül.
A tervek szerint a szobrok 2022-ben kerültek volna vissza az eredeti helyükre.

A tűz előtt a huszártorony teljes restaurációjára mintegy 11 millió eurót szántak, melyet teljes egészében a francia állam finanszíroz.


„Az épület menthetetlen volt”

Jambrik Rudolf tűzoltó ezredes véleménye szerint az épület vélhetően menthetetlen volt, mert az ekkora felületű, ilyen magas épület oltásához elegendő hatalmas oltóanyag kezdetben nem is állt rendelkezésre.

A műemlékek megmentésén kívül az is fontos tűzoltói feladat, hogy minimálisra csökkentsék a víz által okozott károkat.

Az ezredes szerint a tető beomlása károsíthatta az amúgy is rossz állapotban levő oldalfalakat. Megjegyezte, hogy a leszakadt tetőszerkezethez nagyon komplikált hozzáférni, Jambrik Rudolf szerint körülbelül éjfélre fogják teljes mértékben uralni a helyzetet a tűzoltók. A parázsló részek eloltása keddi napon is folytatódni fog.


A védelem igen jól megszervezett, a környező épületek nincsenek veszélyben.

A harangtornyokat és az épület nagy részét sikerült megmenteni a teljes pusztulástól.


⇩ Hirdetés ⇩


Oszd meg ezt a cikket:
Legfrissebb:
2020 / 09 / 11
Meghalt a fűnyírógépnek ütköző autó utasa
Fűnyírást végző munkagépnek ütközött egy házaspár az M7-es autópályán Polgárdi térségében.
Tovább
2020 / 09 / 07
Ennyi maradt a lezuhant hőlégballonból
Felszállás közben kigyulladt egy hőlégballon. Hárman ki tudtak ugrani, egy ember azonban életét vesztette a lezuhanó kosárban.
Tovább
2020 / 09 / 07
Videó: Kórházi ágyakat szállító kamion borult lángba
Kora reggel kigyulladt egy kórházi ágyakat szállító nyerges vontató Székesfehérváron.
Tovább
2020 / 04 / 01
Buszok égtek Kaposváron
Március 31-én délelőtt kigyulladt több, szétdarabolásra váró autóbusz Kaposváron, egy járműbontó telepen.
Tovább