Tűzoltóság.info

TŰZOLTÓSÁG.info

Tűzvédelmi és munkavédelmi szaküzlet

Menü

Egy Opel és egy Audi típusú személyautó frontálisan összeütközött március 10-én délelőtt a 81-es úton Mezőörs közelében. Az ütközés következtében mindkét autó kigyulladt.


Az Audiban négy felnőtt és egy gyermek, az Opelben két felnőtt utazott. Mind a heten életüket vesztették.
(Az első hírek szerint két gyerek és öt felnőtt volt az áldozat, ezt a rendőrség később pontosította.)


A baleset helyszínére a győri, a kisbéri és a pannonhalmi tűzoltókat riasztották, akik két vízsugárral eloltották a lángokat. A tűzoltók feszítővágóval bontották szét a felismerhetetlenségig eldeformálódott roncsokat, hogy kiemelhessék az elhunytakat.
Az utat a rendőrség lezárta, a forgalmat Mezőörsnél, valamint Keréktelekinél a környező utakra terelik. 


Az elsődleges helyszíni információk szerint előzés közben történt a baleset. Az Opel vezetője elveszítette uralmát a jármű felett, amikor visszatért a sávjába, majd összeütközött a szemből érkező Audival. Az ütközést követően az egyik autó az út menti árokba borulva állt meg.


Egy ütközés során akkor gyullad ki egy személyautó, ha a jármű deformálódása során rövidzárlat keletkezik és/vagy olyan mértékben sérül az üzemanyag tartály, hogy a kifröccsenő benzin egy gyújtóforrás miatt lángra lobban. Ez lehet a motor forró alkatrésze vagy elektronos ív, de extrém esetben az övfeszítő piropatronja is okozhat tüzet.
Az nagyon ritka, hogy ütközés vagy tűz miatt az üzemanyag felrobbanjon.
Az üzemanyagtartályok kialakítása olyan, hogy - amennyiben nem sérülnek jelentősen - megakadályozzák a benzin berobbanását.
Amennyiben a tartály felhasad és az üzemanyag kifröccsen, a keletkező tűz 1-2 percen belül teljesen lángba boríthatja az autót.

Segítségnyújtás ilyen helyzetben:
Egy teljes terjedelmében égő autó tűzoltó védőruha nélkül megközelíthetetlen.
Ha az autónak csak egy része (például a motortere) ég, akkor már egy 6 kg-os porral oltóval a tűz megfékezhető. Minden autóbuszon és teherautón kötelező tartozék 2 db 6 kg-os kézi tűzoltókészülék, ilyen helyzetekben ezt bárki elkérheti és a sofőr köteles a segítségnyújtónak átadni.


Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI megkeresésére azt mondta, hogy a segélyhívás fogadásakor két mentőhelikoptert is elindítottak az esetkocsik mellett. Először a kisbéri és a pannonhalmi esetkocsi ért a baleset helyszínére, azonban a mentők beavatkozására már nem volt mód, mert menthető sérültet nem találtak. A mentőhelikoptereket ezért visszafordították.


Szőke Barnabás, Mezőörs polgármestere azt nyilatkozta a Kisalföldnek, hogy kicsi a valószínűsége, hogy az áldozatok a településről származnak, vagy ott élnek. Úgy véli, ezen az útszakaszon rengetegen mennek nagyobb sebességgel a megengedettnél.


03. 11. FRISS: a rendőrség azonosította az áldozatokat

A nyomozás adatai szerint egy 28 éves győri férfi közlekedett Kisbér felől Mezőörs irányába az Opel Vectra típusú személyautóval. A sofőr egy autó előzésébe kezdett, majd amikor manővere befejeztével visszatért a saját forgalmi sávjába, elvesztette uralmát a járműve felett és áttért a szemközti sávba, ahol összeütközött a szabályosan közlekedő Audival.

A balesetben az Opelt vezető 28 éves győri férfi és 19 éves rédei női utasa, valamint az Audiban ülő 37 éves nő és 9 éves fiú - bakonyszombathelyi lakosok-, egy 25, egy 36 éves kisbéri és egy 45 éves győri férfi vesztette életét.Forrás: MTI / BM OKF / Rendőrség
Fotók: Police.hu / MTI / Krizsán Csaba
⇩ Hirdetés ⇩

Fotók:

media
media
media
media
media
media
media
media


Oszd meg ezt a cikket:
Legfrissebb:
2020 / 09 / 11
Meghalt a fűnyírógépnek ütköző autó utasa
Fűnyírást végző munkagépnek ütközött egy házaspár az M7-es autópályán Polgárdi térségében.
Tovább
2020 / 09 / 07
Ennyi maradt a lezuhant hőlégballonból
Felszállás közben kigyulladt egy hőlégballon. Hárman ki tudtak ugrani, egy ember azonban életét vesztette a lezuhanó kosárban.
Tovább
2020 / 09 / 07
Videó: Kórházi ágyakat szállító kamion borult lángba
Kora reggel kigyulladt egy kórházi ágyakat szállító nyerges vontató Székesfehérváron.
Tovább
2020 / 04 / 01
Buszok égtek Kaposváron
Március 31-én délelőtt kigyulladt több, szétdarabolásra váró autóbusz Kaposváron, egy járműbontó telepen.
Tovább