Tűzoltóság.info

TŰZOLTÓSÁG.info

Tűzvédelmi és munkavédelmi szaküzlet

Menü

Porrobbanás történt szerda reggel egy forgácslapgyártó üzem külső silójában Szombathelyen, a Zanati úton.

A beépített oltóberendezés működésbe lépett, a helyszínre érkező szombathelyi és sárvári tűzoltók több vízsugárral, magasból mentő gépjármű segítségével eloltották a tüzet és megkezdték a silóból a nagyjából 80 köbméternyi anyag leürítését.


Porrobbanás akkor történhet, ha a levegőben szálló por (jelen esetben a fa megmunkálása során óhatatlanul keletkező finom fűrészpor, csiszolatpor) a levegővel keveredve meggyullad és az intenzív hatású oxidáció láncreakcióba átlépve porrobbanást hozhat létre. Fontos, hogy a nagyobb felületük miatt porok tulajdonságai lényegesen különböznek azoktól a szilárd anyagoktól, amelyekből képződnek.

Csak a szálló por tud meggyulladni, a leülepedett por nem. Azonban az első robbanás lökéshulláma további pormennyiséget verhet fel, és így egy láncreakciót indítva a hirtelen légnyomás-emelkedés komoly károkat okozhat.


A porrobbanás hatása hasadó-nyíló felületek beépítésével csökkenthető. A videón megfigyelhető, ahogy a tűzoltók ezeken keresztül oltják a tüzet:A szombathelyi Falco üzemében már több alkalommal volt komolyabb tűz: éppen egy évvel ezelőtt egy használaton kívüli szállítószalag gyulladt ki, 2015 márciusában pedig 20 köbméter faforgács égett.

A Falco Zrt. nagy hagyományokkal rendelkező cég, 1939-ben egy kis fűrészüzemként indult, mára Közép-Kelet Európa egyik legjelentősebb bútor- és építőipari lemezgyártójává nőtte ki magát. Az üzem egyébként hatalmas méretű, a TMV légi felvételén ez jól látszik:

Forrás: MTI / 112 Press / faipar.hu


Oszd meg ezt a cikket:
Legfrissebb:
2019 / 11 / 20
Újra kellett éleszteni egy balesetben megsérült kislányt
Két személyautó ütközött Csobánka és Pilisvörösvár között, a balesetben négyen sérültek meg, egyikük a roncsba szorult.
Tovább
2019 / 11 / 19
Tűz volt a Mikulásházban
Télapó dolgozószobájában csaptak fel a lángok, a Mikulásnak írt levelek is elégtek.
Tovább
2019 / 11 / 18
Belobbant a gáz a püspökladányi gázfogadó állomáson
Egy megsérült vezetékből kiömlő nagy mennyiségű gáz lobbant be és hatalmas lánggal égett.
Tovább
2019 / 11 / 07
Gázolt a HÉV Kistarcsán
Elgázolt egy embert a H8-as HÉV Kistarcsán, a Határ úton. Meg nem erősített információ szerint öngyilkossági kísérlet történhetett.
Tovább