Tűzoltóság.info

A tűzoltók által szerkesztett hírportál

Próbáld ki:

A Tűzoltóság.info weboldalon az oldal újratöltése nélkül is megjelennek a friss hírek!
Legutóbbi újratöltés:

Tűz a Testnevelési Egyetemen

2015. október 15. Budapest

Lángba borult az atlétikai csarnok

TűzKigyulladt csütörtök hajnalban a Testnevelési Egyetem atlétikai csarnoka Budapesten az Alkotás úton. A háromezer négyzetméteres, faszerkezetű épület teljes terjedelmében égett, a tűz a szomszédos irodaépületre is átterjedt.

A fővárosi tűzoltókat nem sokkal reggel öt óra után riasztották, nagy erőkkel vonultak ki a helyszínre. A rendőrök az Alkotás utat a Márvány utca és a BAH csomópont között, valamint a Győri utat a Márvány utca és a Csörsz utca között teljes szélességében lezárták az oltási műveletek idejére. Egy ideig nem közlekedhetett teljes vonalán a 61-es villamos, a Móricz Zsigmond körtér és a Széll Kálmán tér között pótlóbuszok szállították az utasokat.
Mivel az épületbe nem lehetett bemenni, ezért a tűzoltók csak kívülről végezték az oltást. Közel húsz tűzoltó gépjármű érkezett a helyszínre, tizenhat vízsugárral oltják a tüzet. A munkálatokban 72 tűzoltó vesz részt, a hivatásosok munkáját a Zuglói Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Budavár-Rózsadomb Önkéntes Tűzoltó Egyesület is segíti.

„A sportcsarnok gyakorlatilag menthetetlen” – fogalmazott Kisdi Máté, az FKI szóvivője.
A lángok átterjedtek a sportcsarnok melletti többszintes irodaépületre is, ennek azonban csak a homlokzata lángolt, sikerült megakadályozni a nagyobb károkat. Az irodaépületben a kitört ablakokon keresztül több helyiség füsttel, korommal szennyeződött.

Nem sokkal hat óra után körülhatárolták a tüzet, ekkorra azonban az épület teteje beomlott. A tartószerkezet nélkül maradt csarnok egyik vasbeton fala mintegy tíz métert hosszan kidőlt, a létesítmény használhatatlanná vált.

A közeli kollégiumot kétszázötven embernek kellett elhagynia a tűz miatt, de már ők is visszatérhettek az épületbe.
Személyi sérülés nem történt.

Csütörtök délelőtt a tűzoltók egy vízágyúval és öt vízsugárral a még izzó és füstölő részek oltásán dolgoztak.Csütörtökön rektori szünet van a Testnevelési Egyetemen az atlétikai csarnok leégése miatt, pénteken folytatódik az oktatás – mondta Mocsai Lajos, az intézmény rektora. Hozzátette, a legfontosabb feladat az órarend átalakítása és az órák szétosztása egyéb intézményekbe. Már több kerületi intézmény felajánlotta, hogy ott megtarthatják az órákat.

A tűzvészben több elhunyt és élő sportoló emléktárgya - így a magyar olimpikonok kézlenyomat-gyűjteménye is - megsemmisült, így a többmillió forintos kár mellett jelentős eszmei kár is érte az intézményt, a magyar sportot.
Csütörtökön nemzetközi szimpóziumnak is otthont adott volna a Testnevelési Egyetem, ám ezt le kellett mondani.

A leégett csarnok többfunkciós volt, így a legfontosabb, hogy a részfeladatokat mielőbb kiszervezzék a segítséget nyújtó intézményekbe, hogy mielőbb folytatódhasson az oktatás.
Ha még csütörtökön visszakapcsolják a villanyt, a gázt és a vizet, akkor pénteken folytatni tudják az oktatást az épen maradt épületekben.

Délutánra a tűzoltók két egysége maradt a helyszínen a biztonsági szolgálat mellett. A feladatuk, hogy megakadályozzák az esetleges visszagyulladásokat.
A tűz kialakulásának okát még vizsgálják, szándékosság gyanúja eddig nem merült fel.

A sportcsarnok épülete életveszélyessé vált, miután a tetőszerkezet beszakadt, a falakat már nem tartja semmi és az egyik fal egy tíz méteres szakaszon le is omlott, ezért a tűzoltók lezárták a területet.Az előzetes vizsgálatok alapján nagy valószínűséggel kizárható az idegenkezűség a Testnevelési Egyetemen keletkezett tűz esetében - közölte az intézmény rektori hivatalának vezetője pénteken az MTI-vel.

A Testnevelési Egyetem 2014-től folyamatos és érvényes, teljes körű "all risk" vagyon- és felelősségbiztosítással rendelkezik az Uniqa Biztosító Zrt.-nél. A károkat a biztosítótársaság szakértőinek részvételével mérik fel.

Cimkék: budapest sportcsarnok
Forrás: MTI / OKF
Ajánld ezt a hírt mások figyelmébe is:

Fotók:További hírek:A Tűzoltóság.info további hírei »