Tűzoltóság.info

A tűzoltók által szerkesztett hírportál

Próbáld ki:

A Tűzoltóság.info weboldalon az oldal újratöltése nélkül is megjelennek a friss hírek!
Legutóbbi újratöltés:

Kigyulladt a levegőben egy katonai repülőgép

2015. június 25. Jász-Nagykun-Szolnok megye

Az egyik pilóta égési sérüléseket szenvedett

Égő járműNéhány perccel csütörtök dél után, egy kiképzési repülés végéhez közeledve a szolnoki bázisrepülőtér felett tűz ütött ki a Magyar Honvédség egyik Jak-52-es típusú oktatógépén - mondta csütörtöki, budapesti, rendkívüli sajtótájékoztatóján a Honvéd Vezérkar főnöke. A kabin első részében utazó pilóta leszállás közben súlyos égési sérüléseket szenvedett, ezért a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvéd Kórház égésplasztikai osztályára szállították.
A légcsavaros gépen ülő másik pilóta nem sérült meg.

Benkő Tibor vezérezredes közlése szerint közel egy órányi repülést követően a kétfős személyzet megkezdte a leszállást, amikor észrevették, hogy lángok csapnak ki a gép motorteréből. Ezt követően egy gyors süllyedés után landoltak, a leszállást követően leállították a hajtóművet és mindketten elhagyták a gépet.
Az égő gépet a katonai repülőtér tűzoltó személyzete pillanatok alatt eloltotta. A csütörtöki repülési feladat mindennapos rutinnak számít, a sérült gépet vizsgálják.

A vezérezredes tájékoztatás szerint a repült órák száma az elmúlt években növekedett és arra törekszenek, hogy a pilóták megfelelő felkészítés és kiképzés mellett hajthassák végre feladataikat.
Arra is kitért, hogy a balesetet szenvedett Jak-52-est 1994-ben gyártották. Ezek a gépek rendszeres időszaki vizsgálatokon esnek át, ezen a típuson minden 200 repült óra után műszaki időszaki vizsgálatot kell végezni, a legutóbbi ilyen vizsgálat tavaly októberben volt.
A repülő a megengedett 200 órából alig több mint 97-et repült, ennél a géptípusnál ilyen tűzeset még nem fordult elő.

„Ennek a balesetnek sok összetevője lehet. Lehet műszaki vagy pilótahiba, okozhatták a közrejátszó körülmények is, de lehet ezek kombinációja is, de amíg nem zárul le a vizsgálat, erre nem lehet választ adni” – fogalmazott Benkő Tibor.

Bajkó Erika, a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) szóvivője az MTI megkeresésére csak annyit mondott, hogy vizsgálják az eset körülményeit.

Cimkék: repülõgép repülõtér szolnok
Forrás: MTI / MH
Ajánld ezt a hírt mások figyelmébe is:

További hírek:A Tűzoltóság.info további hírei »