Tűzoltóság.info

A tűzoltók által szerkesztett hírportál

Próbáld ki:

A Tűzoltóság.info weboldalon az oldal újratöltése nélkül is megjelennek a friss hírek!
Legutóbbi újratöltés:

Összeütközött két metró a Pillangó utcánál

2016. december 5. Budapest

Az ütközésben tízen megsérültek

BalesetHétfő reggel 6 óra 45 körül az M2 vonalon az egyik metrószerelvény utolérte a másikat, és a Pillangó utcai megállójában hátulról "belekoccant". A baleset a Déli pályaudvar felé vezető oldalon történt.
Mindkét jármű szállított utasokat, az ütközésben tízen megsérültek, ketten súlyosan.
Mindkét szerelvényben és a pályában jelentős anyagi kár keletkezett.

Öt mentőegységet riasztottak a balesethez, kilenc sérültet vittek kórházba zúzódásokkal, végtagsérülésekkel, a helyszíni vizsgálat alapján egyikük sem volt életveszélyes állapotban. Az esetleges töréseket a röntgenvizsgálat állapíthatja meg.
A sérülteket helyszíni ellátás után a Péterfy Sándor utcai Kórházba (OBSI) és a Honvédkórházba vitték. Egy könnyebb sérültet a helyszínen elláttak, majd saját felelősségére távozott.
A BKK azt közölte, hogy baleset miatt nem jár a 2-es metró az Örs vezér tere és a Puskás Ferenc Stadion között, az érintett szakaszon pótlóbuszok viszik az utasokat. Várhatóan csak keddre sikerül helyreállítani a forgalmat.

A rendőrség szakértők bevonásával megkezdte a baleset körülményeinek vizsgálatát. A helyszínelés és mentési munkálatok miatt a Kerepesi úton a Pillangó utcánál kifelé csak egy sáv járható.

Ezen szakaszon a hétvége óta automata üzemmód helyett kézi vezetéssel közlekednek a járművek a vágányokra hulló falevelek okozta csúszásveszély miatt.

Bíró Endre, a Metróért Egyesület elnöke a Klubrádiónak elmondta, a balesetet nagy valószínűséggel a szerelvény csúszásvédelmi rendszerének hibás működése okozhatta. Bíró szerint ezt a hibát a szakemberek is jól ismerik, éppen ezért múlt pénteken az egyesület egy részletes levelet küldött Tarlós István főpolgármesternek, amelyben egy független szakmai vizsgálatot javasoltak.

Bíró Endre azt is elmondta, konstrukciós változtatásokra van szükség ahhoz, hogy a metrószerelvények megfelelően működjenek. Véleménye szerint a probléma megoldásáig a 2-es vonal felszíni szakaszán sebességkorlátozásra lenne szükség.

A Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) helyszíni szemléjének megállapításai szerint a balesetben szerepet játszott a hátsó szerelvény megcsúszása, mert a balesetvizsgálók csúszásnyomokat találtak a vasúti pályán és az ütköző metró kerekein. A vonatok adatrögzítőiből kinyert adatokat várhatóan szerdára értékelik.

Cimkék: budapest m2
Forrás: MTI / OKF
Ajánld ezt a hírt mások figyelmébe is:

Fotók:További hírek:A Tűzoltóság.info további hírei »