Tűzoltóság.info

A tűzoltók által szerkesztett hírportál

Próbáld ki:

A Tűzoltóság.info weboldalon az oldal újratöltése nélkül is megjelennek a friss hírek!
Legutóbbi újratöltés:

Három felnőtt és egy gyerek meghalt a légi balesetben

2016. szeptember 18. Pest megye

Összeütközött két repülőgép

BalesetVasárnap reggel egy szemtanú jelentette be, hogy két kisrepülőgép összeütközött, majd lezuhant Gödöllő és Isaszeg térségében. A gödöllői tűzoltók két egysége a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vezetésével kezdte meg a keresést, elsőként egy Piper-28-as roncsát találták meg a Gödöllői Arborétum fás, bokros területén.

A gépben két felnőtt és egy gyerek utazott, mindhárman életüket vesztették. A másik roncsot rendőrök és tűzoltók csatárláncban keresték, végül a honvédségi kutató-mentő helikopter a légi felderítés során találta meg a Gödöllői Arborétum közelében.
A honvédség légi kutató-mentő szolgálatát reggel 9 óra 28 perckor riasztották, a gép felszállását a légierő ügyeletes parancsnoka rendelte el az OKF értesítése alapján.

A másik lezuhant repülőgépet, egy Cessna 182-est 11 óra 25 perckor a légi-kutató mentő helikopter találta meg. A terepviszonyok miatt azonban a helikopter nem tudott leszállni, így a földi egységeket a kárhelyszínre irányította, akik a mentést megkezdték.
Az erdős területen a gödöllői tűzoltók csak gyalogosan tudták megközelíteni a helyszínt. A keresésbe később csömöri és isaszegi önkéntes tűzoltók is bekapcsolódtak.

Az elsődleges információk szerint a pilóta életét vesztette a balesetben. A gép négy ejtőernyőst is szállított, ők a baleset előtt elhagyták a járművet, majd biztonságban földet értek.

A Közlekedésbiztonsági Szervezet kommunikációs vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az első vizsgálatok szerint a Cessna 182 kisgép süllyedt, míg a Piper-28 sétarepülésre emelkedett, amikor szemből összeütköztek, majd pörögve lezuhantak. Mindkét gép a gödöllői reptérről szállt fel.Videó: Ripost.hu

A HungaroControl légiforgalmi szolgálat körülbelül hatszáz méter magasságon elveszítette a kapcsolatot a Cessna 182-vel, majd értesítette a légi kutató-mentő szolgálatot. Az első információk szerint az ejtőernyősöket ledobó kisrepülő normál tempóban süllyedt, amikor bekövetkezett a baleset.
Az ütközés következtében mindkét gép súlyosan roncsolódott.

A helyszíni szemle tapasztalata alapján a repülők nagy sebességgel, gyakorlatilag függőlegesen, pörögve értek földet, és mindkettő bal szárnyából még a levegőben letörött egy nagy darab.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala azt közölte, hogy a baleset vizsgálata folyamatban van, a felelősöket csak annak lezárulta után tudják megállapítani. A hivatal felfüggesztette a gödöllői repülőtér üzemben tartási engedélyét. Az esemény súlyosságára és a körülmények tisztázatlanságára tekintettel határoztak így, a döntést egyeztették a tulajdonossal és a szakmai üzemben tartó szervezettel.

Pető György légi közlekedési szakértő azt hangsúlyozta, hogy egyértelműen emberi mulasztás okozta a tragédiát, a kérdés az, ki hibázott. Nyilatkozata szerint hosszú vizsgálat várható, az ilyen típusú repülőgépeket ugyanis nem szerelik fel fekete dobozzal, a pilótákat és az utasokat pedig értelemszerűen nem tudják már kikérdezni.

A rendőrségi munka másnap orvos szakértők, illetve műszaki szakértők kirendelésével és tanúk meghallgatásával folytatódott. A baleset okáról csak a várhatóan hónapokig tartó vizsgálatok befejezése után lehet nyilatkozni.
A repülőbaleset négy áldozatának kilétéről a rendőrség kegyeleti okokból nem ad tájékoztatást.

Cimkék: gödöllõ halálos baleset isaszeg repülõgép
Forrás: MTI / OKF / MH / Rendőrség
Ajánld ezt a hírt mások figyelmébe is:

Fotók:További hírek:A Tűzoltóság.info további hírei »