Tűzoltóság.info

A tűzoltók által szerkesztett hírportál

Próbáld ki:

A Tűzoltóság.info weboldalon az oldal újratöltése nélkül is megjelennek a friss hírek!
Legutóbbi újratöltés:

A szén-monoxid-mérgezések veszélyére figyelmeztet a Katasztrófavédelem

2016. január 16.

A mérgezések jelentős része a fürdőszobákban történik

MérgezésA következő napokban várható komoly lehűlés miatt a szén-monoxid-mérgezések veszélyére hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A szén-monoxid mérgezés általi halálesetek száma 2012 óta folyamatosan csökken, de a veszély még mindig valós. Már idén is több ilyen, halálos áldozattal járó baleset történt az országban.


A szén-monoxid-mérgezés tüneteit - fejfájás, émelygés, szédülés - sokszor összetévesztik más rosszulléttel.

A hideg időjárás következtében az emberek egyre intenzívebben használják a tüzelő-, fűtőberendezéseket. A nyílt égésterű berendezések a lakás levegőjét használják el, így nagyon veszélyes lehet, ha a levegőnek nincs megfelelő utánpótlása, mert ez szén-monoxid-mérgezéshez is vezethet.

A szén-monoxid-mérgezések jelentős része a fürdőszobákban történik, ahol a kis helyiség levegőjét gyorsan elhasználja az ott működő vízmelegítő berendezés. Szellőztetéssel ezek a balesetek is megelőzhetők.

Hajdu Márton, az OKF szóvivője fontosnak nevezte a szén-monoxid-érzékelők használatát is. Az ajánlott termékek listája megtalálható a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban jelentős, tartós lehűlésre kell készülni. Éjszakánként több helyen mínusz 10 Celsius-foknál is hidegebb lehet, és még napközben is mínuszokra, fagypont körüli értékekre kell számítani.Cimkék: szén-monoxid
Forrás: MTI
Ajánld ezt a hírt mások figyelmébe is:

További hírek:A Tűzoltóság.info további hírei »