Tűzoltóság.info

A tűzoltók által szerkesztett hírportál

Próbáld ki:

A Tűzoltóság.info weboldalon az oldal újratöltése nélkül is megjelennek a friss hírek!
Legutóbbi újratöltés:

Magyarországon évente tucatnyi ember veszti életét a mérges gáztól

2015. október 18.

Évente több százan szenvednek mérgezést

MérgezésBár egyre több lakásban van már szén-monoxid-érzékelő, a tűzoltókat továbbra is gyakran riasztják mérgezéses esetekhez. Az elmúlt időszakban évente legalább egy tucat ember bele is halt a mérgezésbe - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A katasztrófavédelem és a fogyasztóvédelem csütörtökön a Pest megyei Sóskúton közösen adott tájékoztatást a szén-monoxid-mérgezések leggyakoribb okairól, a megelőzés lehetőségeiről, illetve a veszélyes gázkoncentrációra figyelmeztető készülékek beszerzésével összefüggő tapasztalatokról.


A katasztrófavédelem 2012 óta minden olyan helyszínen szemlét tart, ahová szén-monoxid jelenléte miatt riasztottak tűzoltóegységet.

2012-ben az érintett otthonok csak 17 százalékában volt szén-monoxid-érzékelő, az arány az idén már elérte az 58 százalékot.

A veszélyes gáz miatt
  • 2012-ben 192,
  • 2013-ban 342,
  • tavaly már 430,
  • az idén pedig csak október közepéig 283 alkalommal riasztották a tűzoltókat, s az idén eddig 220-an szenvedtek mérgezést.
A belélegzett mérges gáztól évente tucatnyi ember veszti életét. A szén-monoxid veszélyes mértékű feldúsulásának okai között a nyílt lánggal égő fűtőberendezés műszaki kialakítása, az elmaradt karbantartás, valamint az elégtelen levegő-utánpótlás szerepel, de a rendszeres kéményseprői ellenőrzés hiánya is bajt okozhat.


Az OKF a közleményben idézte Koszorús László Gáspár fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkárt, aki az eseményen egyebek között azt hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy mindenütt legyen szén-monoxid-érzékelő, ugyanakkor figyelmeztetett arra, még ma is sok a megbízhatatlan készülék a boltok polcain. A megbízható termékek listája megtalálható a fogyasztóvédelem honlapján, a betiltott termékek listája itt van.

A vészjelző készüléket egyébként szemmagasságban, a tűzzel működő fűtőeszköztől egy méterre, lehetőleg nem sarokban kell elhelyezni ahhoz, hogy az a legnagyobb biztonságot nyújtsa - hívta fel a figyelmet a fogyasztóvédelem tanácsaira alapozva a katasztrófavédelem.


Vásárolj még ma szén-monoxid-érzékelőt!
Mi ezeket a készülékeket ajánljuk otthonra:
A létező legjobb szén-monoxid vészjelző készülékek, melyeket jó szívvel ajánlani tudunk


A Katasztrófavédelem, az Országos Mentőszolgálat, a gázszolgáltató és a keményseprő-ipari közszolgáltató sajtótájékoztatója a szén-monoxid-mérgezések megelőzéséről
A felvételt köszönjük a 112 Emergency Press Hírügynökségnek


Cimkék: halálos baleset szén-monoxid videó
Forrás: MTI / OKF
Ajánld ezt a hírt mások figyelmébe is:

További hírek:A Tűzoltóság.info további hírei »