Tűzoltóság.info

A tűzoltók által szerkesztett hírportál

Próbáld ki:

A Tűzoltóság.info weboldalon az oldal újratöltése nélkül is megjelennek a friss hírek!
Legutóbbi újratöltés:

Katasztrófa Ukrajnában: nem sikerült megfékezni a kőolajtüzet

2015. június 9.

Hét tűzoltó megsérült, hárman meghaltak

Ipari tűzHétfőn csaptak fel a lángok Ukrajna Vaszilkivi járásában, Krjacski falunál található BRSZM-Nafta vállalat olajraktárában. Előbb egy 900 köbméteres üzemanyag-tartály gyulladt ki, majd több, 900, illetve 50 köbméteres tartályra továbbterjedt a tűz.
Kedd reggel nagy erejű robbanás rázta meg a raktár területét.

Keddre még nem sikerült megfékezni a lángokat a kigyulladt kőolajraktárban, a tűz átterjedt a közeli erdőre, veszélybe került egy másik vállalat tárolója, valamint egy katonai repülőtér is a közelben.
A tűzoltók a hatalmas lángok és több tíz méter magas füstoszlopok között még mindig nem tudják megközelíteni a tűz fészkét.


Járműveiket hátrahagyva menekülnek a tűzoltók

A katasztrófavédelem szerint a múlt század hatvanas évei óta nem volt ilyen méretű tűzvész Ukrajnában. A belügyminisztérium délben kiadott közleményében eddig egy halálos áldozat hírét erősítette meg.
Korábban Arszen Avakov belügyminiszter azt írta a Facebook közösségi oldalon, hogy több tűzoltó meghalt, de pontos számot nem közölt. A katasztrófának eddig hivatalosan 14 sérültje van, köztük hét tűzoltó.
Három tűzoltó eltűnt, nem tudnak velük kapcsolatba lépni.


Hatalmas lángok és kiégett tűzoltóautók a videón

Tíz tűzoltóautó megsemmisült, jelenleg 17 tartály áll lángokban.
Ötven-száz méterre a raktártól van egy másik raktár is, teli olajtartályokkal, valamint egy katonai laktanya repülőtérrel.
A mentést végzők most igyekeznek mindent megtenni azért, hogy ne terjedjen át a tűz ezekre a létesítményekre.

A katonákat készültségbe helyezték, és megkezdték a lakosok - elsősorban a raktár közvetlen közelében lévő falvak lakóinak - kitelepítését. A Nemzeti Gárda mintegy 400 katonája is bekapcsolódott az oltás segítésébe.
A hatóságok az előzetes szakértői vélemények alapján valószínűsítik, hogy gondatlanság okozta a tüzet, de nem zárták ki annak lehetőségét sem, hogy műszaki hiba vagy szándékos gyújtogatás okozta a katasztrófát.


Légi felvétel a katasztrófáról

Friss:
Szerdán megtalálták a három tűzoltó holttestét a kigyulladt kőolajraktárnál, így a tűzvész halálos áldozatainak száma négyre emelkedett - közölte Arszen Avakov belügyminiszter.
Hivatalosan eddig 12 sérültje van a katasztrófának.

A terv az, hogy lokalizálják a tüzet, majd hagyják a kőolajat elégni. Mostanáig négy konténer kőolaj égett el a tűzben.

A hatóságok két lehetséges okát feltételezik a tűzesetnek: az egyik a gondatlanság, a másik a szándékos gyújtogatás. Csak a tűz teljes eloltása után tudják majd a szakértők alaposan megvizsgálni a helyszínt, és megmondani, mi okozta a katasztrófát.

Forrás: MTI
Ajánld ezt a hírt mások figyelmébe is:

További hírek:A Tűzoltóság.info további hírei »