Tűzoltóság.info

A tűzoltók által szerkesztett hírportál

Próbáld ki:

A Tűzoltóság.info weboldalon az oldal újratöltése nélkül is megjelennek a friss hírek!
Legutóbbi újratöltés:

Felmentette a bíróság a miskolci tűzoltókat

2014. december 5. Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Az avasi paneltűzben meghalt édesanya és két kisgyerek ügyében folyt a per

LakástűzFelmentette a bíróság az avasi paneltűz miatt beperelt tűzoltókat – írta pénteki számában az Észak-Magyarország.

A lap tudósítása szerint csütörtökön hirdetett ítéletet a miskolci járásbíróság a három halálos áldozatot követelő avasi paneltűz oltásában részt vevő tűzoltók ügyében. A bíróság valamennyi vádlottat felmentette.
A hét tűzoltó közül hatan még aktív állományban vannak, valamennyiük ellen több ember halálát okozó foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt indult büntetőeljárás.
A 2009-ben, Miskolc avasi városrészében történt tűzben egy édesanya két gyermekével meghalt. Az ügyészség megvizsgálta a mentés körülményeit, és nem emelt vádat a tűzoltók ellen. Az egyedül maradt apa viszont pótmagánvádas eljárást indított, ezügyben döntött most nem jogerősen a bíróság.


Videó: Horváth Gábor

A tűzoltók felelőssége azért merült fel, mert a tűzoltásvezető nem értesült róla időben, hogy a 7. emeleten még emberek vannak. Szakértői megállapítás szerint voltak ugyan kommunikációs hibák a tűzoltás során, de olyan mértékű szakmai hibát nem követtek el, amely a bűncselekmény kategóriába tartozna.
A mentés és a tűzvizsgálat során elkövetett szabálytalanságok miatt megrovást kapott a miskolci közgyűléstől Alföldi Attila százados, városi tűzoltóparancsnok.

A kigyulladt lakás tulajdonosát a bíróság korábban 4 év börtönbüntetésre ítélte, mert amikor az asszony észlelte a tüzet, sem a lakótársait, sem a tűzoltókat nem értesítette, hanem hanyatt-homlok elmenekült, miközben az ajtót maga mögött nyitva hagyta.

A tűzoltók 14 embert mentettek ki az avasi panelházból.
(Fotó: boon.hu)

Cimkék: halálos tûzeset miskolc ítélet
Forrás: MTI / Észak-Magyarország
Ajánld ezt a hírt mások figyelmébe is:

További hírek:A Tűzoltóság.info további hírei »