Tűzoltóság.info

A tűzoltók által szerkesztett hírportál

Próbáld ki:

A Tűzoltóság.info weboldalon az oldal újratöltése nélkül is megjelennek a friss hírek!
Legutóbbi újratöltés:

Ahol magából az Ördögből csináltak bolondot

2015. február 8. Baranya megye

Üzenet a pokolba

A Tenkes kapitánya írójának nevét viselő Örsi Ferenc Művelődési Központ épülete Siklóson

A fotón az egykori Pelikán szálloda, ma a Tenkes kapitánya írójának nevét viselő Örsi Ferenc Művelődési Központ épülete látható Siklóson. Itt működik a Tűzoltóság.info HQ, itt van az irodánk, a „newsroom” és itt van a „játékraktárunk” is.
Az ablakból közelről látható a nemrég felújított siklósi vár.

Keletre, egy borosüveg-hajításnyira van Villány és Nagyharsány (itt van minden évben az Ördögkatlan fesztivál), nyugati irányban található a termálvizes Harkány, észak felé pedig a Tenkes magasodik, lábánál Magyarország legdélebbi tűzoltó-parancsnokságával.

Hogy miért nem jön ide szívesen a lópatás ördög? Lejjebb a sztori:
Élt Nagyharsányban egy öregasszony, akinek volt egy Harka nevű lánya. Harka olyan páratlanul szép volt, hogy még maga az ördög is csapta a szelet neki.
Ígért is fűt-fát az öregasszonynak, és amikor ez nem használt, akkor átokkal fenyegette.

Az öreglánynak persze nem tetszett a helyzet, úgyhogy alkut ajánlott: ha az ördög napestétől kakaskukorékolásig felszántja a Nagyharsányi hegyet, akkor övé a lány, de ha csak egy ásónyommal is elmarad, akkor felejtse el a lányt.

Az ördög erre felhozta a pokolból a hatalmas vasekéjét, befogott elé egy macskát, egy kecskét és egy kakast, majd nekiállt ész nélkül szántani a sziklákat. Még éjfél sem volt, máris fel volt szántva a hegy fele.

Az öregasszony megijedt, hogy ha az ördög így halad, jóval előbb végezni fog. Ezért beszaladt a tyúkólba és nekiállt kukorékolni. A kakasok visszafeleltek neki, rövidesen az egész falu kakasszótól lett hangos, még az is megszólalt, amelyik a pokoli eke elé lett fogva.

Az ördög erre iszonyú dühös lett és elindult nyugat felé. Út közben elhajította az ekéjét, ami Beremendig repült, a róla lehulló sárból lett a siklósi várdomb. A mostani Harkány településnél dobbantott egy hatalmasat és szégyenében a föld alá bújt.
Azon a helyen, ahol visszament a pokolba, kénes víz tört a felszínre és buzog ma is.

Nos, ezen a környéken jött létre és innen működtetjük a Tűzoltóság.info-t.
A mai nap fontos állomás, mert elindítottuk a webshopunk. Az első termék,* amelyet bemutatunk Nektek, egy tűzoltós autómatrica, rajta egy üzenet a pokolba:Vegyétek, vigyétek, az ördög ne bújjon belétek! :)
Itt a többi: webshop.tuzoltosag.info


(A korábban megírt, bemutatkozónak szánt cikk a nagy igyekezetben sajnos elfelejtődött és jóval a webshop indulása után jelent meg, bocsi...) :)


Cimkék: siklós
Ajánld ezt a hírt mások figyelmébe is:

További hírek:A Tűzoltóság.info további hírei »